Kako shraniti cigare – Nasveti

Nasveti za pravilno shranjevanje

Kako shraniti cigare – Nasveti

Kako shraniti cigare

Nasveti za pravilno shranjevanje

Shranjevanje cigar je ena najpomembnejših in najbolj priljubljenih tem med ljubitelji, zato smo za vas napisali seznam najboljših nasvetov, da bodo vaše cigare vedno sveže. Cigare so po naravi higroskopične. Le-to pomeni, da se bodo sčasoma izsušile v suhi klimi ali absorbirale vlago v vlažni, vse dokler se njihova lastna vsebnost vlage ne bo ujemala s klimo okoli njih.

Vlažna cigara ne bo pravilno gorila. Ne samo, da bo cigara ugašala, temveč jo bo tudi težko kaditi. Dim lahko postane preveč gost, ki pusti kadilca s kislim okusom in slabim vonjem. Prav tako se preveč vlažna cigara pogosto razvije.

Suha cigare bo gorela prevroče. Brez prave vlažnosti bo temperatura zgorevanja vaše cigare previsoka, dim pa bo vroč z ostrim okusom. Dim lahko postane pretirano agresiven in izgubili boste veliko subtilnih okusov, ki vam jih da pravilno vlažena cigara. Prav tako bodo njihova eterična olja izhlapela, kar zmanjšuje njihov splošni okus in aromo.

Za najbolj prijetno kajenje mora cigara vsebovati približno 12–14% celotne teže vlage. To ustreza 60-70% relativni vlažnosti. »Relativna vlažnost« (RH) je meritev količine vlage v atmosferi v primerjavi s količino vlage v ozračju s popolno nasičenostjo, ne glede na temperaturo. Primarno merilo pri pravilnem shranjevanju cigar je doseganje stabilne relativne vlažnosti znotraj idealne 60% -70% relativne vlažnosti. Sekundarna zahteva je shranjevanje cigar pri temperaturah pod 23 stopinj Celzija. Terciarna zahteva pa je da so cigare shranjene v temnem okolju. če boste sledili tem trem preprostim navodilomm lahko vaše cigare ne samo dobro shranjujete, zaradi česar se bodo vaše cigare bolje kadile in z vami delile optimalne okuse na vaši paleti, temveč tudi starate.

 

Humidor:

Humidor je preprosto dobro izdelana škatla, namenjena izključno za shranjevanje cigar. Mnogi boljši imajo podajalne pladnje in delilnike, ki so zelo koristni. Te funkcije vam pomagajo pri organizaciji cigar in omogočajo enostaven dostop do cigar, ki jih boste morda želeli kaditi. Humidorji so na voljo v različnih velikostih, oblikah in barvah. Humidorji so lahko precej dragi, zato si morate ogledati široko paleto in si vzeti čas. Dober humidor ne služi samo potrebam vlaženja cigar, temveč tudi polepša vaš prostor.

Prvi korak pri uporabi vašega novega humidorja je, da ste popolnoma prepričani, da je vaš higrometer natančen. To storite tako, da izvedete »Preizkus kalibracije s soljo«, ki je vključen v spodnjem delu o higrometrih. Nov humidor potrebuje čas, da doseže ustrezno vlažnost. Odvisno od vaše klime in suhega lesa, lahko traja le nekaj dni do nekaj tednov. To obdobje lahko pospešite tako, da obrišete notranjost z brisačko, navlaženo z destilirano vodo. Vendar bodite zelo previdni, da ne pretiravate: če to storite, boste v notranjosti vašega nedotaknjenega humidorja povzročili grde vodne madeže. Ko vaš humidor doseže 63% vlažnosti, je dobro, da mu predstavite svoje cigare. Vlažilec se bo stabiliziral bolje in bolj enakomerno, ko bo 75%+ njegove prostornine polne. Poskusite vedno ohraniti to količino cigar, če je mogoče. Odprt prostor znotraj humidorja je vaš sovražnik. (Mimogrede, to je odlična in legitimna razlaga, ki jo lahko podate ženi zakaj kupiti še dve škatli vaših najljubših cigar.) Podajalni pladnji in premični delilniki so velik plus pri izbiri humidorja, zlasti če so izdelani iz španske cedre. Ne pozabite, da trditve o velikosti, da je humidor z zmogljivostjo 25/50/75/100/200 +, običajno temeljijo na cigarah v corona/corona-extra velikosti. Če v glavnem kadite velike cigare, je pomembno, da jih prilagodite. Prav tako, če kupujete humidor po pošti, vprašajte za notranje dimenzije, da boste lahko potrdili, da ima skladiščni prostor, ki ga želite.

 

Vzdrževanje vašega Humidorja;

 

Ko vlažnost začne padati, dodajte destilirano vodo v vlažilnik. Ko je humidor stabiliziran, mora padati počasi in enakomerno… 69%, 68%, 67% in tako naprej. Običajno dodamo destilirano vodo, ko humidor doseže 64%. Zapomnite si, da vlažilnik ne napojite pretirano z destilirano vodo, ampak ga samo navlažite! To je največja napaka večine novih lastnikov humidorja. Ne pozabite, da vlažilnik ne poveča le vlažnosti na 70% RH, ampak tudi zniža vlago, ko ta preseže to raven. Zato je bistveno, da je v vlažilniku še dovolj prostora, da absorbira odvečno vlago če je potrebno.

Uporabljajte samo destilirano vodo. Voda iz pipe ima kemikalije in minerale, ki jih pri staranju ne želite v stiku s svojimi cigarami in vsebuje organske snovi zaradi česar je nagnjena k razvoju plesni. Destilirana voda je edina, ki je brez mineralnih in organskih nečistoč.

Ne bodite preveč previdni pri vlažnosti RH. Vsako število med 64% in 72% je dobro; resnica je, da se vsaka cigara drugače kadi. Nekatere bodo najboljše pri 68%, druge manj tesno valjane cigare pa bodo bolje gorele pri 72%. Nekateri ljudje radi svoje cigare še bolj sušijo in jih skušajo obdržati bližje 60%. Zanemarite, kaj vam vsakdo pove o 70/70 in poskusite z rahlo suho in mokro stopnjo vlažnosti, dokler ne najdete, kar vam je najbolj všeč. Nadzor temperature ni skoraj tako kritičen kot vlažnost. Kakršna koli temperatura med 10 in 23 stopinjami je v redu. Kljub temu nekaj opomb; pri nižji temperaturi se proces staranja upočasni, medtem ko je pri višji temperaturi povečano tveganje za izleganje tobačnega hrošča. Še pomembneje, vedno varujte svoj humidor pred sončno svetlobo – sončni žarki drastično povečajo notranjo temperaturo v škatli. Popolnoma zanemarite katero koli pojasnilo, da se idealna vlažnost za shranjevanje vaših cigar spreminja glede na temperaturo. To je mit, ki temelji na načelih absolutne vsebnosti vlage in ne relativne vlažnosti. 70% relativna vlažnost je 70% relativna vlažnost ne glede na temperaturo (od tod tudi izraz »relativni«).

 

Vlažilci:

Vlažilci ohranijo želeno relativno vlažnost v vašem humidorju. Obstajata dva osnovna tipa vlažilnikov: aktivni in pasivni.

Aktivni vlažilci so električno napajani in običajno uporabljajo vgrajen elektronski senzor, ki ugotavlja, ali bi morali dodati vlago zraku. Nekaj top-end enot bo tudi potegnilo preveliko količino vlage iz zraka, vendar večina ne. Značilno je, da so te enote zelo drage in so namenjene za uporabo z velikimi pohištvenimi omarami. Vendar pa obstaja nekaj na trgu za manjše humidorje. Ena od pomembnih prednosti aktivnih vlažilnikov je, da jih lahko preprosto nastavite tako, da ohranite nižjo relativno vlažnost, če tako želite.

Pasivni vlažilci se ne zanašajo na nobeno moč, so preprostega dizajna in uporabljajo osnovno kondukcijo pare za uravnavanje relativne vlažnosti. Te naprave so ponavadi cenovno ugodne in služijo skoraj vsem potrebam vlažilnika. Čeprav niso tako prefinjeni kot aktivni vlažilci, so pasivni zelo sposobni zagotoviti stabilno okolje za vaše cigare. Ne samo, da se uporabljajo v namiznih humidorjih, temveč tudi v velikih omarah.

Pasivni vlažilci so tradicionalno izdelani iz gobe, gline ali cvetlične pene v perforirani posodi. Pena je navlažena z destilirano vodo in nato postavljena v humidor. Od treh materialov je glina najbolj trpežna, medtem ko je pena oaza najboljša za uravnavanje zaradi svoje odprte celične strukture, ki ji omogoča, da zadrži velike količine vode.

Pasivni vlažilci uravnavajo relativno vlažnost zraka v vašem humidorju s pomočjo hidroskopske interakcije z vsebnostjo vlage v zraku. Le-to v bistvu izloča vlago iz vlažilnika, kadar je relativna vlažnost zraka pod 70% in absorbira vodo, kadar je relativna vlažnost zraka nad 70% RH. To nalogo opravlja prek kemičnega propilen glikola (PG), ki deluje kot agens za hidroskopski nadzor. Večina pasivnih vlažilnikov se napolni s 50/50 raztopino PG in destilirane vode.

Propilen glikol (PG) je inertna kemikalija, ki se uporablja v širokem razponu izdelkov, vključno z živalsko krmo, sredstvi za nego las, zdravili, itd.

Ko vlaga v vlažilniku pade pod 70% RH, PG izloči vodo iz vlažilnika. Ko relativna vlažnost presega 70%, absorbira vodo. Zato je ključnega pomena, da nikoli ne prenapolnite vlažilnika, saj potrebuje prostor, da lahko po potrebi absorbira odvečno vlago. Sčasoma bo PG porabil vso vodo, ki je vsebovana v vlažilniku (pod pogojem, da živite v območju z nižjo od 70% RH) in boste morali dodati več destilirane vode. Vendar vam ni treba dodati več PG, saj bo ostala v vlažilniku, dokler ga ne sperete. Poleg svojih regulativnih lastnosti, PG služi tudi kot antibakterijsko sredstvo, ki bo pomagalo preprečiti plesnitev.

Skoraj vsi komercialno dostopni vlažilniki so vnaprej napolnjeni s PG, zato na začetku ni potrebe po dodajanju. Če ste v dvomih, ga lahko temeljito sperite, pustite, da se posuši, in ga napolnite z 50/50 (PG in destilirana voda) raztopino. Sčasoma bo vaš PG počasi izhlapeval iz vlažilnika, zato vam priporočam, da ga očistite in napolnite svoj vlažilnik s 50/50 raztopino enkrat na leto ali dve.