Chanzy 

Vino iz osrčja Burgundije

Vinogradniki in vinarji z veliko znanja in izkušnjami dosegajo pri svojemu vinu bogastvo okusa in arome, značilno za vino s točno določenega področja Francije. Tako kot je različna sestava prsti v določenih območjih, je različno tudi podnebje in posledično primernost pridelave posameznih sort grozdja.

Poseben pomen pripisujejo legi vinograda, ki je poleg naravnih vplivov podnebja in prsti, bistvenega pomena za zorjenje in značaj vina.

Na etiketah tako lahko najdemo oznake kot so premier cru, grand cru, ki opozarjajo na najboljše vrste vina, pridelanega na točno določenih legah, kot recimo za področje Burgundije (Bourgogne)

Francoska pokrajina Burgundija ima posebno mesto pri vseh ljubiteljih vina in dobre hrane. Slovi po bogati kulinariki in seveda tudi vinih modri pinot je recimo najbolj tipičen za Burgundijo, takoj za njim pa je chardonnay.

 1. CHABLIS
 • Cote de Beaune
 • Cote Chalonnaise
 • Maconnais
 1. PINOT NOIR
 • Cote de Nuits
 • Cote de Beaune
 • Beaujolais

Peneča vina pa Cremant de Bourgogne.

Sicer pa v Burgundiji, kot tudi drugje po Franciji, ni v navadi, da bi na steklenico vina napisali iz katere vrste grozdja je pridelano vino.

Če poznate bordojsko klasifikacijo, kjer je klasificirana vsaka klet, boste v Burgundiji gotovo zmedeni. Tukaj so v razrede razvrščeni posamezni vinogradi, ki so relativno majhni, in sicer poznajo štiri razrede:

 1. najboljši Grand Cru
 2. Premier Cru
 3. Appellation Communale (oznaka vasi) in
 4. zadnji razred Bourgogne (burgundsko vino).

CHANZY

Domaine Chanzy je lociran v Bouzeronu, v zgodovini znan kot srce Burgundije, njihova posest ter vinogradi se raztezajo na 8 0ha zemlje in kar na treh burgundskih območjih.

Vsa območja so primer neokrnjene narave, zgrajena s strastjo do vinarstva in značilnosti sortne kapljice, kot so Aligote, Chardonnay in Pinot Noir.

Najbolj znane predstavnike iz njihove kleti lahko dobite pri nas in se ravno tako, prepustite vodeni degustaciji.

DEGUSTACIJA

Ekipa Cigar Lounge se trudi, da predstavavimo svojo ponudbo skozi degustacije. Prepustite se v naš svet senzorike okusov.
Več o Degustaciji